"Pianul Călător"

CELE TREI DIVE

Trei voci de aur, trei artiste lirice care au cântat în cele mai importante sali de opera sau de concert din lume - mezzo-soprana Ruxandra Donose si sopranele Adina Nitescu si Teodora Gheorghiu - revin în România pentru a oferi publicului un concert extraordinar de Craciun: CELE TREI DIVE.

Vineri, 21 decembrie (19.00), alaturi de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta unuia dintre cei mai apreciati dirijori români, Tiberiu Soare, arii, duete si uverturi din celebre opere semnate de Mozart, Bellini,  Donizetti, Puccini sau Wagner vor rasuna în Sala Radio din capitala, daruind publicului o atmosfera festiva, premergatoare zilelor de sarbatoare.

Cu un nume deja consacrat pe marile scene ale lumii, Ruxandra Donose are o cariera impresionanta, parcursul sau artistic cuprinzând concerte si spectacole de opera pe scenele unor importante edificii ale vietii muzicale dintre care amintim: Opera din Los Angels, Deutsche Oper Berlin, Opera din Cincinnati, Wiener Konzerthaus, Carnegie Hall, Bayerische Rundfunk din München, Konzerthaus Berlin, Royal Opera House „Covent Garden”, Metropolitan Opera, Staatsoper din Viena, Opera Nationala Finlandeza, Teatrul „La Fenice” din Venezia, Opera din San Francisco, Opera din Dallas, Filarmonica din Berlin.

A fost solista a operelor din Basel (1991-1992) si Viena (1992-1998), iar dintre dirijorii cu care a avut prilejul sa colaboreze amintim pe: Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Christoph von Dohnanyi, Vladimir Fedoseyev, Marek Janowski, Mariss Jansons, Fabio Luisi, Zubin Mehta, Kent Nagano, Seiji Ozawa, Donald Runnicles, Placido Domingo, Bertrand de Billy, Lorin Maazel, Vladimir Jurowski, Alberto Zedda.

Soprana Teodora Gheorghiu a participat la numeroase cursuri de master si a fost distinsa cu premii în competitii dintre care amintim: Concursul „Regina Elisabeta” de la Bruxelles, Concursul „Julian Gayarre” - Pamplona si Concursul „George Enescu” - Bucuresti. În anul 2003, a debutat în rolul Reginei Noptii (Flautul fermecat - W. A. Mozart) la Opera Nationala Bucuresti, fiind invitata apoi sa evolueze pe importante scene din Europa precum: Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Teatrul din Lucerna, Opera Nationala Lorena din Nancy, Grand-Théâtre din Geneva, Opera din Lausanne si Théâtre des Champs-Elysées din Paris, unde a interpretat rolurile Rosina (Barbierul din Sevilla – G. Rossini), Musetta (Boema – G. Puccini) precum si rolul titular al operei Zaide de W. A. Mozart.

În anul 2004, a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar între 2007-2010 a fost membra a acestei institutii abordând rolurile: Adela (Liliacul – J. Strauss fiul), Regina Noptii (Flautul fermecat – W. A. Mozart), Nanetta (Falstaff - G. Verdi), Fiakermilli (Arabella - R. Strauss), Adina (Elixirul dragostei – G. Donizetti), Elvira (Italianca în Alger – G. Rossini), Sophie (Werther - J. Massenet) si Eudoxie (La Juive – Fr. Halévy).

Adina Nitescu a fost apreciata de public, dar si de critica internationala pentru interpretarea sa emotionanta a unor celebre roluri lirice de opera italiana: rolurile principale din Manon Lescaut, Madama Butterfly, Tosca (G. Puccini), Margherita din Mefitsofele (A. Boito) si Maddalena din Andrea Chenier (A. Giordano).

În stagiunea 2008-2009, soprano a interpretat rolul Cio-Cio-San în Madama Butterfly pe scena Operei de Stat din Dresda si pe cea a Operei din Colorado. În stagiunea precedenta, a dat viata aceluiasi rol la Staatsoper din Berlin si la teatrul lyric din Karlsruhe si a interpretat rolul titular din Manon Lescaut la Palermo si Catania. În anii anteriori, a fost invitata sa cânte pe scena celebrului teatru liric Deutsche Oper - Berlin în Manon Lescaut si a revenit la Cio-Cio-San din Madama Butterfly la Nederlandse Opera (Amsterdam). A încântat de asemenea publicul din sali celebre ca: Opera din Dallas, Teatro San Carlo (Napoli), Teatrul Bolsoi (Moscova), Staatsoper din Viena, Opera Nationala din Paris, Scala din Milano s.a.