"Pianul Călător"

Trei dive - trei modele

Nevoia de repere tot mai acută pe care o avem în ziua de astăzi ne face să ne dorim să avem modele. Din păcate, ceea ce ni se arată la ora actuală în prime-time este departe de noțiunea de model.

Cei care chiar doresc să-și găsească astfel de repere, pot însă să caute. Să caute și mai departe, gândind pozitiv asupra a ceea ce înseamnă să fii născut în România și încercând să descopere oameni care au reușit și care știu că a fi născut în România poate însemna mai mult decât pare la prima vedere.

Trăind în lumea culturală și în mod deosebit în cea mai ușor de exportat secțiune a acestei lumi artistice, aceea muzicală, am realizat că ne aflăm în fața unui circuit deschis dinspre România spre exterior, care are nevoie să fie închis.

Vârfurile școlii muzicale românești pleacă în lume, dar în clipa maturizării își doresc foarte mult să revină și pe scenele de acasă. Atunci se trezesc în fața dilemei verbului a putea - a fi în stare și a putea - a avea voie. Unii dintre ei reușesc să revină pe scenele din București, unde cota la care au ajuns pe scenele internaționale nu este cu totul inabordabilă. Prea puțini sunt însă cei care reușesc să revină și în marile orașe culturale ale țării, altele decât capitala. Iar dacă totuși o fac, sunt uneori dezamăgiți de stângăcia promovării revenirii lor, pe care ei o simt cu toată ființa ca pe un eveniment.

Astfel de gânduri sunt cele care m-au determinat ca împreună cu pianistul Horia Mihail să invităm trei dive, trei mari artiste ale scenelor internaționale reprezentând generații diferite ale școlii de cânt românești - Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu și Leontina Văduva - într-un provocator turneu de recitaluri la Iași, Cluj și Timișoara în săptămâna dinaintea Crăciunului 2011, turneu ce se va încheia cu un concert extraordinar de Crăciun susținut la Sala Radio alături de Orchestra Națională Radio dirijată de Iurie Florea.

Iar despre cum se vor fi simțit cele trei dive venite de la Viena, Lausanne și Paris, în intensa săptămână pe care o vor trăi între 17 și 23 decembrie veți putea afla detalii și din acest site.

Oltea Șerban-Pârâu